niedziela, 5 lutego 2012

Warzywna fiesta z kurczakiem




No i nareszcie koniec. No, prawie. Jeszcze tylko jeden egzamin i , miejmy nadzieję, pierwsza sesja za mną.

Przeglądając blogi, często trafiam na przepisy, za które najchętniej zabrałabym się od razu ale porcja, jaka wychodzi jest zdecydowanie zbyt duża jak na dwie osoby. Zdarza się to najczęsciej w przypadku ciast.

Dzisiejszy przepis nie jest może nazbyt wyszukany, elegancki czy skomplikowany ale to zdecydowanie jeden z moich ulubionych comfort food. Dość czasochłonny ale zdecydowanie nie pracochłonny. No i jego olbrzymią zaletą jest fakt, iż ilość porcji można łatwo dostosować do ilości stołujących się :)
Chociaż oczywiście i tak przygotowałyśmy z mamą za dużo.

Przy okazji tego przepisu rozsmakowałam się również w czosnku pieczonym w piekarniku. Czosnek sam w sobie uwielbiam, dodaję gdzie tylko się da więc zachęcona opiniami postanowiłam spróbować jak smakuje w tej wersji. No i przepadłam, zjadłam praktycznie całą główkę. Godny polecenia zwłaszcza dla osób nie lubiących ostrego, intensywnego smaku jego świeżych ząbków.



Kurczak pieczony z warzywami 

Składniki ( na 3 głodne osoby ): 
- pół kurczaka
- łyżeczka oliwy
- pół kostki rosołowej warzywnej
- pełna łyżeczka suszonej bazylii
- pełna łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka curry w proszku
- łyżeczka kurkumy w proszku
- szczypta suszonego chilli 
- 3 duże ząbki czosnku

- 1 duża marchewka
- 4 ziemniaki 
- pół główki brokuła
- 2 małe jabłka
- pół puszki ciecierzycy
- 5 cm kawałek pora 

Wykonanie: 

Kurczaka oczyszczamy, obieramy ze skóry i kroimy na 4 większe części. Płuczemy pod bierzącą wodą i dokładnie osuszamy.
Do miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy kostkę rosołową, wszystkie przyprawy i rozcieramy na gęstą pastę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w małe kawałki, najlepiej trójkątne.
W kurczaku robimy nacięcia ostrym nożem i wkładamy w nie po jednym kawałku czosnku. Następnie układamy go w brytfannie i smarujemy przyprawami. 
Przykrywamy całość folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 1-1,5 godziny.

W międzyczasie warzywa kroimy na kawałki, ciecierzycę odsączamy. Po tym czasie wyciągamy kurczaka z piekarnika i rozkładamy warzywa. Przykrywamy i ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 40 minut. Gdy warzywa są już dość miękkie, ściągamy folię i podpiekamy do zrumienienia, około 20 minut. 

Wyciągamy z piekarnika i podajemy gorące. 




2 komentarze:

  1. Same pyszności! Muszę podrzucić mamie ten przepis jako pomysł na kolejny, niedzielny(albo i nie?)obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie zapieczone danie jest pyszne.

    trzymam kciuki za tą pierwszą kończącą się już sesję..;-)

    OdpowiedzUsuń